Trápí vás zrychlený metabolismus? Rady, jak zdravým způsobem přibrat na váze

Paříž - Ačkoli se většinou hovoří o hubnutí, je nemálo lidí, kteří by si naopak přáli nějaké to kilo na váze přibrat. Za hubenost může z velké části metabolismus, ale nejen to, píše francouzský deník Le Figaro.

Přidejte svůj názor

Ilustrační foto

Dokázat nabrat na váze je zrovna tak výzva jako zhubnout.  Zrychlený metabolismus znamená, že tělo rychle spálí všechny kalorie, které jste mu dodali. Je rovněž možné, že vaše výživa vyvolá "hypermetabolismus", například tím, že konzumujete povzbuzující látky jako je káva.

Kromě metabolismu tu hrají roli také žaludek a střeva. Jestliže žaludek nevyrábí dost žaludečních šťáv, pak potraviny nejsou dobře rozloženy a střeva je nevyužijí. Střevní stěny mají získávat z potravy výživné látky, jako jsou sacharidy, proteiny a mastné kyseliny a rozdělovat je krevním systémem do těla.

Co dělat, když máte zrychlený metabolismus?

Rozdělte jinak jídlo. Jestliže organismus spálí rychle pozřené kalorie, prvním opatření je jíst častěji, ale nezvyšovat množství. Když si rozdělíte potravu na šest jídel za den, pomůže vám to nabrat na váze. Tělo totiž vylučuje inzulin pokaždé, když jíte. Inzulin tělo povzbuzuje, aby vytvářelo nové tkáně. Přidejte si svačiny. Nutriční poradce Raphaël Perez radí během dne sníst pár oříšků, aby se tělu dodaly dobré tuky, a další svačina může zahrnovat ovoce.

Dávejte přednost potravinám s prebiotickým účinkem, který přispívá ke vzniku zdravé střevní flóry. Všechna vláknina obsažená v ovoci, v zelenině a luštěninách má prebiotický účinek. Avšak pozor: přemíra vlákniny může dráždit již tak oslabená střeva. Jakmile se obnoví střevní flóra, je třeba ji udržovat probiotickými potravinami jako je jogurt, zelí, kyselé mléko a kefír.

Zjednodušte si jídlo. Zmenšete počet ingrediencí v jednom jídle, to vám pomůže lépe potravu strávit. Jestliže jeden den v týdnu povečeříte jen jeden druh potravy, například brambory, nebo celý den jíte jen ovoce a zeleninu, vaše narušená střeva si odpočinou.

Jakým potravinám dávat přednost?

Moučnatým plodinám. Kaštany, banány, sladké brambory a běžné brambory jsou zdrojem velmi lehce stravitelné energie a obsahují vhodné výživné látky.

Nemusíte se vyhýbat bílému cukru, ale nepřehánějte to s ním. Nejlepší zdroj cukru je v ovoci a v medu. Pokud jde o proteiny, přispívá sice jejich hojná konzumace k nabírání na váze, ale může to mít škodlivý dopad pro tělo, zejména pro ledviny a játra. Lépe je zachovávat normální přísun proteinů, tedy 0,8 gramu proteinů na jeden kilogram váhy.

Rostlinné oleje je nejlépe konzumovat nezpracované tepelně. Nejlepší je řepkový nebo olivový olej, které obsahují hodně nenasycených mastných kyselin.

Vstupte do diskuze
Google+ Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Zdrcující kritika Koránu? Před "larvou mohametskou" varoval vůdce povstání…

17.12.2017 22:14 Aktualizováno Jak viděl náboženství islámu šlechtic Václav Budovec z Budova - člen Jednoty Bratrské, významný…

VIDEO: Jaký byl rok 2017? Nejlepší snímky posledních 12 měsíců

17.12.2017 17:48 Aktualizováno San Mateo - Americká firma GoPro, která se specializuje na výrobu kamer s vysokým rozlišením,…

Slavily se 20. května a v Evropě byly zakázány. Co jste nevěděli o…

17.12.2017 14:42 Aktualizováno Štědrý den už je za dveřmi. Den, kdy po staletí slavíme narození Ježíše Krista, sedíme u jídla,…

Bez cukroví nejsou Vánoce aneb jaká je historie vánočního pečení?

17.12.2017 12:31 Pečení cukroví dnes patří k oblíbeným vánočním zvykům. Ten má původ v pohanských tradicích…

Související:

Zprávy odjinud

Právě se děje

Další zprávy

Nejčtenější

reklama
reklama