Proč je japonská strava tak zdravá?

Tokio - Nedávná studie, kterou publikoval odborný časopis British Medical Journal, zjistila, že ti, kdo se drží co nejblíže japonských stravovacích zásad, mají snížené riziko předčasného úmrtí, srdečních chorob a infarktu.

Přidejte svůj názor

Zeleninový salát

Okinawa na nejjižnějším okraji Japonska je místem, kde žije nejvyšší počet staletých lidí na světě. Také jsou tu nejméně rozšířené choroby spojené s věkem, jako je například cukrovka, rakovina, artritida či Alzheimerova choroba.

To je také částečně připisováno tradiční japonské stravě, která má nízký obsah kalorií a nasycených mastných kyselin, a přitom je bohatá na výživné látky, především pak fytonutrienty, jako jsou antioxidanty a flavonoidy, které se vyskytují v různě zbarvené zelenině. To zahrnuje i fytoestroheny neboli rostlinné estrogeny, které mohou pomáhat proti těm druhům rakoviny, které jsou spojené s hormony, jako je například rakovina prsu.

Jaká tedy je tradiční japonská strava?

Do značné míry se podobá tradiční čínské stravě se značným podílem rýže, vařené i nakládané zeleniny, ryb a masa. Ovšem protože Japonsko se rozkládá na více než šesti tisících ostrovů, jeho obyvatelé konzumují mnohem víc ryb, než obyvatelé ostatních asijských zemí. Konzumují také syrové ryby v suši a sašimi, plus spoustu nakládaných, kvašených a uzených potravin.

Čím dál tím víc studií prokazuje význam kvašených potravin pro zdravý zažívací systém - a například produkty z kvašených sojových bobů, jako je miso či natto, jsou běžnou součástí japonské stravy. Sýr ze sojových bobů natto se tradičně jí k snídani, má probiotické účinky a pomáhá redukovat syndrom dráždivého střeva (IBS).

Japonci také konzumují širokou škálu zeleniny, a to jak zemní, tak mořské v podobě řas. Ty jsou plné zdraví prospěšných minerálů a mohou pomáhat snižovat krevní tlak, píše BBC.

Obyvatelé Japonska jsou také velkými fanoušky zeleného čaje a především jeho jemně mleté varianty matcha. Zelený čaj je ceněný pro obsah antioxidačních složek známých jako katechiny, jež jsou spojovány s bojem proti rakovině, virům a srdečním chorobám.

Celkově vzato mají Japonci zdravý postoj k jídlu a jeho konzumaci. Mají tradiční rčení: "Hara hači bu", což znamená jíst do 80procentního zasycení. A toto pravidlo už od raného věku vštěpují svým dětem. A svou roli sehrává i způsob, jakým Japonci servírují jídlo. Místo jednoho velkého talíře často jedí z několika malých mističek několik různých pokrmů.

Vstupte do diskuze
Google+ Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Pravda o mléku odhalena: Těmto mýtům rozhodně nevěřte

21.09.2017 18:44 Je mléko zdravé? Nejen rodiče si tuto otázku opakovaně pokládají. Tuto nejistotu vyvolává řada…

Držíte diety a nehubnete? Na vině může být vaše střevní mikroflora

21.09.2017 12:40 Aktualizováno Držíte diety, ale ne a ne zhubnout? Možná je to proto, že jste nevybrali tu správnou stravu. Vliv…

Nepodceňujte význam armády. Které země jsou vítězové bojišť?

20.09.2017 16:49 Velikost, ale hlavně síla armády hrála v minulosti i dnes velkou roli. Země může být sebevíc…

Kojení má výhody i pro matku. Odborníci chtějí regulaci reklamy na dětskou…

20.09.2017 14:12 Praha - Kojení má výhody nejen pro dítě i matku. Chrání před rakovinou prsu nebo infarktem. V Česku…

Související:

Zprávy odjinud

Právě se děje

Další zprávy

Nejčtenější

reklama
reklama