Zlatá horečka jménem superpotraviny: Západ dobývají "palmové borůvky" açaí

New York - Produkty opěvované pro své účinky na lidské zdraví se někdy nazývají jako "superpotraviny". Bleskurychle se z nich stane hit, ovšem stejně tak rychle upadnou v zapomnění, píše The New York Times.

Přidejte svůj názor

Ovoce, ilustrační fotografie

Například v 70. letech si našel cestu do světa čínský angrešt, který se začal pěstovat na Novém Zélandu a vyvážet do celého světa. Nevíte, oč jde? Ovšem, protože "čínský angrešt" dobyl svět pod geopoliticky přívětivějším názvem kiwi.

Před pár lety se králem americké kuchyně stala kapusta, která se dočkala rehabilitace coby luxusní zelenina po desetiletích, jež strávila odsouzená do role nejedlé ozdoby na talíři. Podobný příběh zažívá v posledních letech quinoa - tedy botanicky správně merlík čilský.

Zatím posledním přírůstkem do tohoto souboje je brazilské açaí, temně fialové plody palmy zvané euterpe brazilská nebo kapustoň brazilská, která roste v povodí Amazonky. Až do 70. let minulého století bylo toto ovoce omezené jen na danou oblast, kde ho místní ribeirinhos, tedy "říční lidé", trhali na stromech a jedli jako součást prakticky každého jídla.

Jak slabá ekonomika v džungli začala vytlačovat říční lid do měst, vznikla díky jejich postupné migraci dodavatelská síť. Nejprve prodávali açaí v improvizovaných stáncích u silnice. Do 80. let už ho dopravovali do Ria de Janeiro a São Paula, kde si toto ovoce vysloužilo reputaci hlavní stravy bojovníků džiu-džitsu.

Díky vysokému obsahu omega-3 nenasycených mastných kyselin, nízkému obsahu sacharidů a cukrů, dokáže sladká dužina açaí zasytit, a přitom je lehká. Do 90. let měla Brazílie kvetoucí scénu açaí-barů. A jak si tyto bobule získávaly věhlas, jejich cena začala stoupat.

Pokud se bude zápletka běžného příběhu superpotravin opakovat, pak může açaí potkat stejný osud jako quinou. Když se tato na proteiny bohatá obilovina začala šířit do regálů supermarketů a na jídelníček trendy zdravých restaurací, její cena vzrostla natolik, že se posunula mimo možnosti bolivijských farmářů. Přitom jejich závislost na této obilovině jako hlavní složce stravy quinou původně proslavila.

Zatím se sice hlavní hráči na trhu snaží zajistit, aby se totéž s açaí nestalo. Sběrači mají smluvně zajištěné minimální mzdy, což brání jejich poklesu na příliš nízkou úroveň.

Vstupte do diskuze
Google+ Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Nejkratší IQ test na světě má jen tři otázky. Jak zabodujete vy?

18.10.2017 16:42 Aktualizováno Baseballová pálka a míček stojí dohromady 1,1 dolaru. Samotná pálka je o 1 dolar dražší než míček.…

Jak nás mozek klame: Proč si lidé pletou napravo a nalevo?

18.10.2017 08:21 Některých lidí je lepší se neptat na cesty. Ať se snaží sebevíc, nedokážou pořádně rozeznat levou…

Americký, německý, britský... Cestovní pas jiného státu pořídíte všude na…

17.10.2017 21:47 Aktualizováno Peníze vám nepořídí jen luxusní plážovou vilu v Karibiku nebo rozlehlý apartmán v Quebecu, pokud se…

Vědci se spletli? Lidé žijící v manželství nejsou zdravější, ukazují nové…

17.10.2017 09:02 Washington - Přes 70 let naznačovaly výzkumy vědců působících na poli společenských věd, že…

Související:

Zprávy odjinud

Právě se děje

Další zprávy

Nejčtenější

reklama
reklama