Horká čokoláda má dlouhou historii. Ta mayská by vám ale asi nechutnala

Horkou čokoládu mají mnozí lidé spojenou se zimou, kdy se po procházce v mrazu či výletu na lyžích člověk potřebuje zahřát. A horká čokoláda je na to nejlepší – voňavá, sladká, hustá… Přesně taková však mayská čokoláda nebyla.

Přidejte svůj názor

Horká čokoláda

Mayové objevili kakao okolo roku 900 našeho letopočtu. Před nimi ho podle historiků měli objevit Olmékové a z jejich slova „kakawa“ vzniklo slovo kakao. O Olmécích je jisté, že užívali kakao, o čokoládě si však nikdo není jistý. Oproti tomu Mayové už pracovali s čokoládou. A měli ji tak rádi, že kakaové boby zobrazovali na svém umění a pohřbívali s nimi krále.

Mayové čokoládu používali všude a při jakékoliv příležitosti. V rituálech čokoláda nahrazovala krev. Během svatebního se obřadu ženich a nevěsta střídali v pití čokolády a během křtin se také užívala čokoláda. Mayové měli dokonce i boha kakaa!

Vy byste asi bankovky nejedli, Mayové však kakaové boby užívali i jako platidlo. Za 10 bobů jste si mohli koupit králíka nebo prostitutku na jednu noc, uvedl server Facts about Chocolate. Za 100 bobů jste si mohli koupit otroka. Podvodníci dokonce vyráběli falešné boby z jílu.

Mayové si nevychutnávali čokoládu ve formě tabulek či bonbónů, pevná čokoláda ve ve světě začala objevovat až v 19. století. Mayové připravovali čokoládu na pití. Čokoládu považovali za nápoj bohů a bohatí Mayové si ji vychutnávali po jídle, jako se ve vyšších společnostech vychutnává whiskey. Ovšem i obyčejní lidé se k čokoládě dostali alespoň jednou za čas.

Pro Maye to sice byla lahůdka, dnešním lidem by pravděpodobně nechutnala. Její název „xocolatl“ se překládá jako hořká voda. A tou mayská čokoláda byla. Tehdy v Americe cukr nikdo neužíval, nápoj proto nebyl sladký.

Mayové čokoládu vyrobili tím, že nechali boby fermentovat a poté schnout a upražit. Z upražených bobů oloupali slupky a jádra rozdrtili v hmoždíři, dokud nevznikla pastovitá hmota. Tu smíchali s horkou vodou a chilli, podle některých pramenů přidávali jiné koření, jako je skořice. Vzniklý nápoj tak přelévali mezi nádobami tak dlouho, dokud nevznikla hustá pěna, která prý byla na nápoji nejlepší.

Vstupte do diskuze
Google+ Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Nepodceňujte význam armády. Které země jsou vítězové bojišť?

20.09.2017 16:49 Velikost, ale hlavně síla armády hrála v minulosti i dnes velkou roli. Země může být sebevíc…

Kojení má výhody i pro matku. Odborníci chtějí regulaci reklamy na dětskou…

20.09.2017 14:12 Praha - Kojení má výhody nejen pro dítě i matku. Chrání před rakovinou prsu nebo infarktem. V Česku…

Čínská zeď není jediná. Největší náboženskou stavbu světa viditelnou z…

20.09.2017 09:00 Nejrozlehlejší náboženská stavba na světě Angkor Vat okouzluje své návštěvníky již řadu staletí.…

Sníte o vyšším platu? Štěstí vám to nepřinese. Na to je třeba něco jiného

19.09.2017 17:15 Aktualizováno Vědci se rozhodli zjistit, co u lidí ovlivňuje pocit pohody a spokojenosti. Je to kvalitní spánek,…

Související:

Zprávy odjinud

Právě se děje

Další zprávy

Nejčtenější

reklama
reklama