Používáte v kuchyni alobal? Podle vědců jste v nebezpečí

Příprava pokrmů v alobalu patří mezi oblíbené způsoby vaření – ať už jde o maso, zeleninu, nebo dokonce ovoce. Výzkum vědců z egyptské univerzity Ajn Šams pod vedením profesorky Ghada Bassioniové, která stojí v čele tamější katedry chemie, ale varuje, že tento postup pro lidi představuje zdravotní rizika.

Přidejte svůj názor 2 komentáře

Alobal, ilustrační foto

Bassionová podle serveru The Conversation varuje, že hliník, který alobal tvoří, během přípravy jídla vyluhuje do potravin, což může představovat zdravotní riziko. To je podle ní nejvyšší při přípravě kyselých nebo ostrých jídel při vysokých teplotách.

Problematická tak podle ní je zejména příprava pokrmů s citronovou nebo rajčatovou šťávou. „Cokoliv kyselého spouští obzvláště agresivní proces, který rozpouští vrstvy hliníku do jídla," upozorňuje Bassionová.

Uvádí, že lidské tělo je schopné určité množství hliníku vyloučit a konzumace 40 mg na kilogram váhy představuje bezpečnou míru příjmu hliníku.

„Ale většina lidí je vystavena a požívá mnohem větší množství, než je tato bezpečná hranice. Hliník je přítomen v kukuřici, žlutém sýru, soli, bylinách, koření a čajích. Používá se v kuchyňském nádobí i farmakologických přípravcích, jako jsou například antacida a antiperspiranty," varuje Bassionová.

Dále uvádí, že dopady hliníku na lidské zdraví se teprve zkoumají, ale předběžné výzkumy například naznačují možnou spojitost s Alzheimerovou chorobou.

Další problémy může vysoká konzumace hliníku představovat pro pacienty s onemocněním kostí nebo ledvin. Jak podotýká, byla také objevena spojitost se sníženou tvorbou mozkových buněk.

Na závěr dodává, že balení již studených potravin do alobalu problém představuje pouze v případě, že je v něm ponecháno po dlouhou dobu. I zde pak platí její dřívější varování ohledně ingrediencí.

Vstupte do diskuze (2)
Google+ Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Pravda o mléku odhalena: Těmto mýtům rozhodně nevěřte

21.09.2017 18:44 Je mléko zdravé? Nejen rodiče si tuto otázku opakovaně pokládají. Tuto nejistotu vyvolává řada…

Držíte diety a nehubnete? Na vině může být vaše střevní mikroflora

21.09.2017 12:40 Aktualizováno Držíte diety, ale ne a ne zhubnout? Možná je to proto, že jste nevybrali tu správnou stravu. Vliv…

Nepodceňujte význam armády. Které země jsou vítězové bojišť?

20.09.2017 16:49 Velikost, ale hlavně síla armády hrála v minulosti i dnes velkou roli. Země může být sebevíc…

Kojení má výhody i pro matku. Odborníci chtějí regulaci reklamy na dětskou…

20.09.2017 14:12 Praha - Kojení má výhody nejen pro dítě i matku. Chrání před rakovinou prsu nebo infarktem. V Česku…

Související:

Zprávy odjinud

Právě se děje

Další zprávy

Nejčtenější

reklama
reklama