Jak uvařit skvělá jídla? Stačí obyčejné suroviny, kouzlo je jinde, říká kuchař

Praha - Šéfkuchař z letošní vítězné restaurace Maurerova výběru olomoucké Entrée Přemek Forejt se snaží dokázat, že i z obyčejných surovin se dají udělat super jídla.

Přidejte svůj názor 2 komentáře

Kuchyně, ilustrační fotografie

Nevěří však na nálepku biopotravin, toto označení je podle něj pouze byznysem. Dnes to u příležitosti vyhlášení nejlepších českých restaurací řekl v rozhovoru s ČTK.

Podle Forejta je Entrée specifickou restaurací, která ale nemá jasný styl. "Lístek se mění co dva tři týdny. Lidé to berou jako celek - tu atmosféru, jídlo, mladý kolektiv, a asi se to našim hostům líbí," řekl ČTK.

V restauraci se snaží dokázat, že i z normálních surovin lze připravit kvalitní a zábavné pokrmy. Příkladem může být "hovězí znojemská", kterou restaurace nabízí. "Vzali jsme si původní suroviny, ale úplně to překopali - se znojemskou to nemá vlastně nic společného. Jsou tam dva druhy hovězího masa, hořčice, tři druhy okurků, rýže jakoby v pěně a v rýžovém chipsu. Vzali jsme si suroviny a udělali to podle sebe," vysvětlil. Aktuálně nejvíc doporučuje ochutnat knedlík s vejci, který restaurace servíruje s lanýžem.

Drahé suroviny však podle něj nejsou podnikovou premisou, ba naopak. "Nikdy jsme nepoužívali extrémně drahé věci. Možná že jich nyní máme pár dražších, ale jsou doplňkem, ne že bychom na tom úplně stavěli," dodal.

Forejt se snaží využívat regionální suroviny, na nálepku "bio" na potravinách však nevěří, podle něj jde jenom o marketing. "Nejradši beru zeleninu od těch, které znám a nedívám se na to, jestli tam mají nálepku bio nebo ne," uzavřel.

Vstupte do diskuze (2)
Google+ Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Zdrcující kritika Koránu? Před "larvou mohametskou" varoval vůdce povstání…

17.12.2017 22:14 Aktualizováno Jak viděl náboženství islámu šlechtic Václav Budovec z Budova - člen Jednoty Bratrské, významný…

VIDEO: Jaký byl rok 2017? Nejlepší snímky posledních 12 měsíců

17.12.2017 17:48 Aktualizováno San Mateo - Americká firma GoPro, která se specializuje na výrobu kamer s vysokým rozlišením,…

Slavily se 20. května a v Evropě byly zakázány. Co jste nevěděli o…

17.12.2017 14:42 Aktualizováno Štědrý den už je za dveřmi. Den, kdy po staletí slavíme narození Ježíše Krista, sedíme u jídla,…

Bez cukroví nejsou Vánoce aneb jaká je historie vánočního pečení?

17.12.2017 12:31 Pečení cukroví dnes patří k oblíbeným vánočním zvykům. Ten má původ v pohanských tradicích…

Související:

Zprávy odjinud

Právě se děje

Další zprávy

Nejčtenější

reklama
reklama