Které potraviny nás v zimě zahřejí? A také pozor na pitný režim

Řím - Co můžeme udělat pro to, abychom se chránili před chladem? Také to, co jíme a co pijeme, nám pomáhá zůstávat v teple. Pomáhá sklenka červeného vína navíc? Je lepší teplá polévka nebo těstoviny? A kolik vody máme vypít? Na to přináší odpovědi italský deník Corriere della Sera.

Přidejte svůj názor

Ilustrační foto

Jestliže teploměr klesá, klesá rovněž vnitřní teplota našeho těla. Pod 37 stupni Celsia vznikají některé procesy, jako je kožní vazokonstrikce, čili stažení kožních cév. Tímto způsobem se tělo snaží zabránit únikům tepla. Když je člověk vystaven chladu déle, vzniká riziko hypotermie, kdy tělesná teplota klesá pod 35 stupňů Celsia.

Abychom se tomu vyhnuli, je dobré pomoci organismu uspokojit větší metabolickou potřebu. "Nepotřebujeme jíst více, tím, že sníme více kalorií, se neohřejeme. Důležité je dodržovat vyvážený režim a dávat přednost čerstvým sezónním potravinám. Konzumace ve správné chvíli má vliv na produkci tepla a na to, aby se tělo vyvaroval tepelné nerovnováze. Každá potravina podávaná ve správném čase, stimuluje metabolismus," uvádí doktorka Roberta Monzaniová z Klinického institutu Humanitas v Miláně.

Některé potraviny můžeme konzumovat celoročně. Jsou to celozrnné výrobky, hrášek, kukuřice, houby, brambory, vejce. V zimním období si dopřávejme jehněčí, čočku či zázvor, který je velmi důležitý, protože působí na cévní systém tak, že zvyšuje produkci tepla. Podobně působí i pepř, který podporuje trávení.

Říká se, že alkohol v zimě zahřívá. Je tomu tak? "Je to falešná představa," zdůrazňuje doktorka Monzaniová. "Účinek alkoholu je přechodný, nepůsobí správně na metabolismus a na rovnováhu metabolismu cukrů. Naopak může vyvolat přílišné plýtvání teplem," dodává.

I když na rozdíl od léta míváme menší žízeň, je důležité zajišťovat neustálý přísun tekutin i v zimě. Pokud máte problémy s tím, abyste pili vodu, připravujte si čaje a odvary. Tímto způsobem přijmete dostatek tekutin, navíc teplých, které přispějí k tomu, abyste se zahřáli. A v případě odvarů, zvolíte-li si správné ingredience, můžete dosáhnout zvýšeného účinku: ideální je například odvar ze zázvoru.

Vstupte do diskuze
Google+ Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Proč senioři špatně spí?

22.01.2018 09:05 Řím - V seniorském věku spí špatně 70 procent mužů a 80 procent žen, což má těžké dopady na jejich…

Exkancléř Schröder ukázal novou partnerku, bulvární média šílí

21.01.2018 20:13 Berlín - Gerhard Schröder se ukázal ve společnosti s novou partnerkou, korejskou manažerkou Kim So…

Stvořil da Vinci robota? Mechanický rytíř a jiné objevy dalece předběhly…

20.01.2018 22:04 Aktualizováno Leonardo da Vinci patří mezi nejznámější umělce, ale jeho záběr byl podstatně širší. Byl to…

Jak dlouho trvá spořádat 2kilový řízek? Soutěž má nového šampióna

20.01.2018 17:40 Staré Město - Ve Starém Městě na Uherskohradišťsku se dnes konalo kuriózní klání, jehož vítězem je…

Související:

Zprávy odjinud

Právě se děje

Další zprávy

Nejčtenější

reklama
reklama