Které potraviny nás v zimě zahřejí? A také pozor na pitný režim

Řím - Co můžeme udělat pro to, abychom se chránili před chladem? Také to, co jíme a co pijeme, nám pomáhá zůstávat v teple. Pomáhá sklenka červeného vína navíc? Je lepší teplá polévka nebo těstoviny? A kolik vody máme vypít? Na to přináší odpovědi italský deník Corriere della Sera.

Přidejte svůj názor

Ilustrační foto

Jestliže teploměr klesá, klesá rovněž vnitřní teplota našeho těla. Pod 37 stupni Celsia vznikají některé procesy, jako je kožní vazokonstrikce, čili stažení kožních cév. Tímto způsobem se tělo snaží zabránit únikům tepla. Když je člověk vystaven chladu déle, vzniká riziko hypotermie, kdy tělesná teplota klesá pod 35 stupňů Celsia.

Abychom se tomu vyhnuli, je dobré pomoci organismu uspokojit větší metabolickou potřebu. "Nepotřebujeme jíst více, tím, že sníme více kalorií, se neohřejeme. Důležité je dodržovat vyvážený režim a dávat přednost čerstvým sezónním potravinám. Konzumace ve správné chvíli má vliv na produkci tepla a na to, aby se tělo vyvaroval tepelné nerovnováze. Každá potravina podávaná ve správném čase, stimuluje metabolismus," uvádí doktorka Roberta Monzaniová z Klinického institutu Humanitas v Miláně.

Některé potraviny můžeme konzumovat celoročně. Jsou to celozrnné výrobky, hrášek, kukuřice, houby, brambory, vejce. V zimním období si dopřávejme jehněčí, čočku či zázvor, který je velmi důležitý, protože působí na cévní systém tak, že zvyšuje produkci tepla. Podobně působí i pepř, který podporuje trávení.

Říká se, že alkohol v zimě zahřívá. Je tomu tak? "Je to falešná představa," zdůrazňuje doktorka Monzaniová. "Účinek alkoholu je přechodný, nepůsobí správně na metabolismus a na rovnováhu metabolismu cukrů. Naopak může vyvolat přílišné plýtvání teplem," dodává.

I když na rozdíl od léta míváme menší žízeň, je důležité zajišťovat neustálý přísun tekutin i v zimě. Pokud máte problémy s tím, abyste pili vodu, připravujte si čaje a odvary. Tímto způsobem přijmete dostatek tekutin, navíc teplých, které přispějí k tomu, abyste se zahřáli. A v případě odvarů, zvolíte-li si správné ingredience, můžete dosáhnout zvýšeného účinku: ideální je například odvar ze zázvoru.

Vstupte do diskuze
Google+ Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Výzva i pro otrlé gurmány: Dali byste si zmrzlinu s příchutí vepřového?

20.04.2018 09:13 Paříž - Dva francouzští farmáři přišli s revolučním gastronomickým výtvorem, který bude výzvou i…

Weinstein měl v Moskvě dostat zvláštní cenu. Šéf festivalu dostal strach z…

19.04.2018 17:06 Moskva - Skandální americký filmový producent Harvey Weinstein měl na letošním moskevském filmovém…

"Rudému baronovi" se staly osudnými jeho zranění a touha vítězit

19.04.2018 09:06 Berlín - Nejslavnějším pilotem první světové války byl Manfred von Richthofen, protivníky zvaný …

Host byl náramně spokojený. Zanechal dýško, které všem vyrazilo dech

19.04.2018 07:25 Chicago - Zákazník jedné restaurace v Chicagu byl s večeří nejspíše více než spokojen, když na…

Související:

Zprávy odjinud

Právě se děje

Další zprávy

Nejčtenější

reklama
reklama