Dieta bez tuku, nebo bez cukru? Vědci rozlouskli věčné dilema

Paříž - Nemálo lidí stojí před dilematem, když se rozhodují pro dietu. Máme vyloučit ze stravy jen potraviny obsahující hodně tuků? Nebo raději zvolit dietu s nízkým obsahem cukrů? Ve skutečnosti jsou obě tyto diety stejně účinné.

Přidejte svůj názor

Jeden malý trik vám pomůže udržet či snížit vši hmotnost

Vyplývá to ze studie, o které píše francouzský deník Le Figaro a jejíž výsledky byly zveřejněny v časopise Journal of the American Medical Association (JAMA).

Vědci z lékařské fakulty Stanfordovy univerzity v USA, pracovali se vzorkem 609 osob ve věku od 18 do 50 let, které měly nadváhu nebo byly obézní, ale nebyly diabetiky. Každá z těchto osob si zvolila jednu z těchto diet. Po dobu osmi týdnů měly tyto osoby podle typu diety snížit spotřebu cukru nebo tuku o 20 gramů.

Osoby, které dodržovaly dietu chudou na tuky, shodily za rok v průměru 5,3 kilogramu, zatímco ti, kteří drželi dietu s nízkým obsahem cukrů, zhubli o šest kilogramů. Výsledky tedy byly dosti podobné.

Vědci však šli dále. Podle dřívějších studií vyšlo najevo, že některé geny zřejmě hrají roli v účinnosti diet. Někteří lidé jsou pravděpodobně geneticky předurčeni k tomu, aby shazovali kilogramy při dietě odlehčené od tuků, zatímco jiným vyhovuje dieta s nízkým obsahem cukrů.

Některé internetové firmy tvrdí, že dokážou zjistit, která dieta je pro jejich klienty nejvýhodnější, podle jejich genů. Aby tuto hypotézu ověřili, vědci provedli genetickou sekvenci některých genů účastníků studie. Ve svém závěru jsou kategoričtí: účinnost diety není spojena s genetickým profilem.

Vědci rovněž vyhodnocovali schopnost účastníků vylučovat inzulin. Jiné studie totiž ukázaly, že nízká sekrece inzulinu u pacienta by měla vést lékaře k tomu, aby mu předepsal dietu chudou na cukry. Avšak i zde výsledky bádání ukazují, že vylučování inzulinu nehraje při účinnosti diet žádnou roli. Účastníci, kteří jej vylučovali nejméně, neshodili více kilogramů při dietě odlehčené od cukrů než ti, kdo drželi dietu s nízkým obsahem tuků.

Odborníci konstatovali jediný rozdíl mezi oběma skupinami pokusných osob: změnu hladiny cholesterolu. U těch osob, které držely dietu s nízkým obsahem tuků, rostla hladina špatného cholesterolu LDL, zatímco u těch osob, které dodržovaly dietu bez cukrů, stoupala hladina "hodného" cholesterolu HDL a klesala hladina triglyceridů. Vysoká hladina LDL cholesterolu je rizikovým faktorem kardiovaskulárních chorob. Zatím není jasné, zda jsou oba typy diety rovnocenné pokud jde o zdraví srdce a cév.

Vstupte do diskuze
Google+ Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Psychopat a fanatik? Jaký byl následník trůnu František Ferdinand d'Este

21.04.2018 09:12 Pokud dnes návštěvník prochází chodbami zámku Konopiště, je často ohromen výstavností zdejších…

Bloody Mary není jen pohádková postava. Ta skutečná dala upálit stovky lidí

21.04.2018 08:24 Název známého drinku se kryje s přezdívkou první anglické královny, která skutečně vládla. Dnes…

Před 129 lety se narodil Adolf Hitler, nejvražednější diktátor všech dob

20.04.2018 21:49 20. dubna 1889 se v Braunau am Inn narodil do rodiny rakouského celního úředníka nadaný Adolf…

Lyžařka Šárka Strachová porodila dceru

20.04.2018 11:53 Praha - Bývalá lyžařka Šárka Strachová se stala matkou. Třiatřicetiletá mistryně světa a bronzová…

Související:

Zprávy odjinud

Právě se děje

Další zprávy

Nejčtenější

reklama
reklama