Občasné hladovění prospívá zdraví? Vědci zjistili něco nečekaného

Řím - Přerušovaný půst se setkává se stále větší pozorností a mnozí si ho zvolili jako cestu k dosažení tělesné i duševní výkonnosti. Mnohé výzkumy totiž naznačují, že může prospívat našemu zdraví.

Přidejte svůj názor

Ilustrační foto

Studie realizované na myších vysvětlují, že dokonce i mozek může mít užitek z občasného vynechání jídla. Tělo při půstu vstupuje do stavu "zachování života" a zvyšuje se funkčnost mozku, píše italský deník Corriere della Sera.

Podle Marka Mattsona, šéfa laboratoře neurověd z amerického Národního ústavu pro výzkum stárnutí, zbývá ověřit, zda takové mechanismy probíhají i u člověka a zda přerušovaný půst může přispět k lepší práci mozku.

Myši byly krmeny jen v některých dnech. Ukázalo se, že se u nich vytvářel větší počet neuronů a větší počet synapsí, tedy spojů mezi nervovými buňkami, a tím se zlepšovala schopnost učení, paměti a mozková aktivita vůbec. Je tomu tak proto, že za deset až 14 hodin hladovění se vyčerpají energetické rezervy glykogenu, zásobního polysacharidu v těle živočichů, a organismus proto musí čerpat energii z tuků nalézajících se v tukových buňkách.

Tuky se přeměňují na ketony, molekuly stimulující aktivitu a růst neuronů. Proto má půst pozitivní vliv na kognitivní schopnosti. Podle Mattsona je pravděpodobné, že stejně tak je tomu i u člověka, protože metabolické cesty jsou stejné.

Mattson, který už 35 let nesnídá a získává svůj denní přísun kalorií jen v rozmezí šesti hodin za den, zdůrazňuje, že pozitivní účinky půstu vyplývají z evoluce našeho druhu. "Po většinu naší historie jsme určitě nejedli třikrát denně a mezi tím nějakou tu přesnídávku. Náš organismus se vyvíjel tak, aby vydržel období s nedostatkem potravy. U myší vede hladovění k účinnější mentální funkci a k větší pozornosti a jeho účinky trvají jeden nebo dva týdny. Jestliže jíme méně, nevede to k témuž účinku. Když konzumujeme tři jídla za den, byť s nižším množstvím kalorií, obnovují se vždy energetické rezervy. A tak i když jsme třeba šest hodin bez jídla, nevede to k žádnému zvýšení ketonů, k němuž dochází jedině tehdy, když tělo spotřebovává tuky jako zdroj energie," vysvětluje Mattson.

Vstupte do diskuze
Google+ Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Psychopat a fanatik? Jaký byl následník trůnu František Ferdinand d'Este

21.04.2018 09:12 Pokud dnes návštěvník prochází chodbami zámku Konopiště, je často ohromen výstavností zdejších…

Bloody Mary není jen pohádková postava. Ta skutečná dala upálit stovky lidí

21.04.2018 08:24 Název známého drinku se kryje s přezdívkou první anglické královny, která skutečně vládla. Dnes…

Před 129 lety se narodil Adolf Hitler, nejvražednější diktátor všech dob

20.04.2018 21:49 20. dubna 1889 se v Braunau am Inn narodil do rodiny rakouského celního úředníka nadaný Adolf…

Lyžařka Šárka Strachová porodila dceru

20.04.2018 11:53 Praha - Bývalá lyžařka Šárka Strachová se stala matkou. Třiatřicetiletá mistryně světa a bronzová…

Související:

Zprávy odjinud

Právě se děje

Další zprávy

Nejčtenější

reklama
reklama