Používáte v kuchyni alobal? Podle vědců jste v nebezpečí

Příprava pokrmů v alobalu patří mezi oblíbené způsoby vaření – ať už jde o maso, zeleninu, nebo dokonce ovoce. Výzkum vědců z egyptské univerzity Ajn Šams pod vedením profesorky Ghada Bassioniové, která stojí v čele tamější katedry chemie, ale varuje, že tento postup pro lidi představuje zdravotní rizika.

Přidejte svůj názor 2 komentáře

Alobal, ilustrační foto

Bassionová podle serveru The Conversation varuje, že hliník, který alobal tvoří, během přípravy jídla vyluhuje do potravin, což může představovat zdravotní riziko. To je podle ní nejvyšší při přípravě kyselých nebo ostrých jídel při vysokých teplotách.

Problematická tak podle ní je zejména příprava pokrmů s citronovou nebo rajčatovou šťávou. „Cokoliv kyselého spouští obzvláště agresivní proces, který rozpouští vrstvy hliníku do jídla," upozorňuje Bassionová.

Uvádí, že lidské tělo je schopné určité množství hliníku vyloučit a konzumace 40 mg na kilogram váhy představuje bezpečnou míru příjmu hliníku.

„Ale většina lidí je vystavena a požívá mnohem větší množství, než je tato bezpečná hranice. Hliník je přítomen v kukuřici, žlutém sýru, soli, bylinách, koření a čajích. Používá se v kuchyňském nádobí i farmakologických přípravcích, jako jsou například antacida a antiperspiranty," varuje Bassionová.

Dále uvádí, že dopady hliníku na lidské zdraví se teprve zkoumají, ale předběžné výzkumy například naznačují možnou spojitost s Alzheimerovou chorobou.

Další problémy může vysoká konzumace hliníku představovat pro pacienty s onemocněním kostí nebo ledvin. Jak podotýká, byla také objevena spojitost se sníženou tvorbou mozkových buněk.

Na závěr dodává, že balení již studených potravin do alobalu problém představuje pouze v případě, že je v něm ponecháno po dlouhou dobu. I zde pak platí její dřívější varování ohledně ingrediencí.

Vstupte do diskuze (2)
Google+ Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Změna životního stylu? 10 tipů, jak zdravě "nakopnout" tělo i mysl

22.06.2018 18:04 Osvojit si zdravý životní styl může být pro každého různě obtížné. Jeho přínosy jsou ale k…

Kocovinu kávou nezaženete. Na přemíru alkoholu pomáhají jiné věci, všichni…

22.06.2018 16:09 Praha - Ne nadarmo se říká, že alkohol je metla lidstva. Stavy, které způsobuje, mohou být z…

Jak by vypadal svět, kdyby Japonci nezaútočili na Pearl Harbor a USA…

22.06.2018 12:56 Aktualizováno Historici považují japonský útok na Pearl Harbor zásadním a rozhodujícím hybatelem II. světové…

Vzpoura na lodi Bounty není filmová fikce. Nečekané důsledky má dodnes

22.06.2018 07:00 Vzpoura na lodi Bounty patří k legendám filmové historie, ať už se jednalo o snímek, ve kterém…

Související:

Zprávy odjinud

Právě se děje

Další zprávy

Nejčtenější

reklama
reklama