Jak poznat kvalitní kuřecí maso? Pokud na sobě má bílé pruhy, z dálky se mu vyhýbejte

Kuřecí maso je po celém světě velmi oblíbené. Je poměrně levné, rychlé na přípravu a navíc je považováno za poměrně dietní a lehce stravitelné. Jenže maso, která jíme dnes, je mnohem více tučné a méně výživné, než tomu bylo dříve, varují odborníci.

Přidejte svůj názor 58 komentářů

Kuřecí maso

Mnoho lidí dnes dává přednost kuřecímu masu před červeným masem, protože věří, že je zdravější. V důsledku změn v chovu drůbeže ale pro nás nemusí být dnes bílé maso stejně dobré, jako kdysi. Společnost Compassion in World Farming, americká charitativní organizace, která se zaměřuje na „ukončení továrního zemědělství", zveřejnila video, které má poučit veřejnost o „bílých pruzích" na syrovém kuřecím mase.

Stále více kuřecích prsíček má na sobě nyní „bílé proužky" - proužky tuku, které se objevují jako důsledek toho, že jsou ptáci chováni v továrních farmách.

img-responsive

Kuřecí maso | foto: YouTube

Libové a netučné kuřecí maso na sobě žádné bílé pruhy nemá. Pruhy se totiž objevují v důsledku způsobu, jak kuřata rostou - chovají se v masovém měřítku a zemědělci dělají vše, co je možné, aby kuřata co nejrychleji vyrostla.

Studie, kterou v minulém roce provedla University of Arkansas a Texas A & M, dospěla k závěru, že „závažnost bílých pruhů se v posledních letech zvýšila", a zjistila, že tyto pruhy byly přítomny u 96% ze 285 testovaných ptáků.

A co víc, vědci zjistili, že bílý proužek „negativně ovlivňuje kvalitu masa" a způsobuje, že je méně křehké a hůře absorbuje marinádu. Vědci rovněž zjistili, že kuřecí prsa v tomto stavu mohou obsahovat o 224 procent více tuku než normální kuřecí maso.

Jaclyn Londonová, odbornice na výživu, říká, že i přesto bychom neměli kuřecí maso zatracovat. „Kuře - pokud není obalené a smažené - je skvělý zdroj bílkovin a je bohaté na vitamíny typu B, železo a vitamín B12,“ vysvětluje.

Mluvčí americké Národní rady kuřat pak tvrdí, že bílé proužky ve skutečnosti ovlivňují pouze „malé procento kuřecího masa" a „nevyvolávají žádné obavy o zdraví ani bezpečnost potravin pro lidi. A ani blaho samotného kuře není negativně ovlivněno," dodal. 

Vstupte do diskuze (58)
Google+ Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

V Egyptě byla objevena tisíce let stará keramická dílna

19.07.2018 21:13 Káhira - Archeologové v provincii Asuán na jihu Egypta objevili 4000 let starou keramickou dílnu. S…

BBC a policie budou platit. Zpěvák Cliff Richard vysoudil tučné odškodné

19.07.2018 07:59 Londýn - Britský zpěvák Cliff Richard (77) vysoudil odškodné 210.000 liber (téměř 12 milionů korun)…

Slavný tvůrce filmů o přírodě přiznal fobii. Toto zvíře ho děsí k smrti

19.07.2018 07:12 Hamburk - Slavný britský tvůrce přírodopisných filmů David Attenborough (92) v rozhovoru s německým…

Jak správně čistit prkénko od syrového masa? Nikdy na něj nepoužívejte…

18.07.2018 22:30 Aktualizováno Fakt, že ze syrového masa můžeme chytit různé nemoci, je dlouho znám. I proto řada z nás pravidelně…

Související:

Zprávy odjinud

Právě se děje

Další zprávy

Nejčtenější

reklama
reklama