Jak poznat kvalitní kuřecí maso? Pokud na sobě má bílé pruhy, z dálky se mu vyhýbejte

Kuřecí maso je po celém světě velmi oblíbené. Je poměrně levné, rychlé na přípravu a navíc je považováno za poměrně dietní a lehce stravitelné. Jenže maso, která jíme dnes, je mnohem více tučné a méně výživné, než tomu bylo dříve, varují odborníci.

Přidejte svůj názor 58 komentářů

Kuřecí maso

Mnoho lidí dnes dává přednost kuřecímu masu před červeným masem, protože věří, že je zdravější. V důsledku změn v chovu drůbeže ale pro nás nemusí být dnes bílé maso stejně dobré, jako kdysi. Společnost Compassion in World Farming, americká charitativní organizace, která se zaměřuje na „ukončení továrního zemědělství", zveřejnila video, které má poučit veřejnost o „bílých pruzích" na syrovém kuřecím mase.

Stále více kuřecích prsíček má na sobě nyní „bílé proužky" - proužky tuku, které se objevují jako důsledek toho, že jsou ptáci chováni v továrních farmách.

img-responsive

Kuřecí maso | foto: YouTube

Libové a netučné kuřecí maso na sobě žádné bílé pruhy nemá. Pruhy se totiž objevují v důsledku způsobu, jak kuřata rostou - chovají se v masovém měřítku a zemědělci dělají vše, co je možné, aby kuřata co nejrychleji vyrostla.

Studie, kterou v minulém roce provedla University of Arkansas a Texas A & M, dospěla k závěru, že „závažnost bílých pruhů se v posledních letech zvýšila", a zjistila, že tyto pruhy byly přítomny u 96% ze 285 testovaných ptáků.

A co víc, vědci zjistili, že bílý proužek „negativně ovlivňuje kvalitu masa" a způsobuje, že je méně křehké a hůře absorbuje marinádu. Vědci rovněž zjistili, že kuřecí prsa v tomto stavu mohou obsahovat o 224 procent více tuku než normální kuřecí maso.

Jaclyn Londonová, odbornice na výživu, říká, že i přesto bychom neměli kuřecí maso zatracovat. „Kuře - pokud není obalené a smažené - je skvělý zdroj bílkovin a je bohaté na vitamíny typu B, železo a vitamín B12,“ vysvětluje.

Mluvčí americké Národní rady kuřat pak tvrdí, že bílé proužky ve skutečnosti ovlivňují pouze „malé procento kuřecího masa" a „nevyvolávají žádné obavy o zdraví ani bezpečnost potravin pro lidi. A ani blaho samotného kuře není negativně ovlivněno," dodal. 

Vstupte do diskuze (58)
Google+ Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Nejzdravější potraviny světa? Tu nejlepší má doma každý, skoro nikdo ji…

21.08.2018 14:42 Jednou daná potravina škodí, jindy prospívá. Jednou je doporučeno jíst ji několikrát týdně, jindy…

Proč máme po alkoholu kocovinu? Naučte se pít tak, aby vás ráno nebolela…

21.08.2018 10:05 Třeštící hlava, sucho v ústech a neustávající pocit nevolnost. Kocovina je nepříjemná a každý kdo…

Jak poznat špatného lékaře? Sledujte tyto varovné příznaky

21.08.2018 08:41 Lékaři by vzhledem k náročnosti své profese měli být jedni z nejváženějších lidí nejen u nás, ale i…

Demokracie jako výsada lidí? V Africe hlasují i psi, naprosto unikátním…

20.08.2018 20:08 Ne všechna zvířata slepě následují vůdce smečky. Některá z nich se musí domluvit a dohodnout na…

Související:

Zprávy odjinud

Právě se děje

Další zprávy

Nejčtenější

reklama
reklama