Čokoláda je zlatý důl pro naše zdraví. Může ale být návyková jako droga?

Paříž - Čokoláda uvolňuje, zlepšuje náladu a stimuluje paměť. Stejně jako lékárníci v 18. století jsou milovníci čokolády přesvědčeni o jejich zdravotních účincích, které se teď experti snaží vědecky dokázat.

Přidejte svůj názor 1 komentář

Zdravé zuby

Jak drogy, tak čokoláda totiž v lidském mozku aktivují všechna centra odměny. "Čokoláda přispívá k uvolňování hormonu dopamin, který hraje roli při závislosti na nějaké látce," říká lékař a nutriční poradce Franck Senninger, jehož cituje francouzský deník Le Figaro.

Můžeme ale považovat závislost na čokoládě za stejně silnou jako závislost na nějaké droze? "Někteří lidé mají špatnou náladu, když nemají svou denní dávku čokolády, ale to je vše. Jestliže je pocit chybějící dávky čokolády velmi silný, jde nepochybně o mnohem závažnější poruchu v příjmu potravy," prohlašuje Senninger.

A pokud jde o údajné afrodiziakální účinky, čokoláda bohužel rozhodně váš sexuální život neobohatí. Tento mýtus má počátek v přítomnosti fenylethylaminu v čokoládě. "Tento hormon se sice vylučuje při orgasmu, ale nevyvolává jej," upozorňuje lékař.

Čokoláda obsahuje vitaminy B1 a B2, polyfenoly, hořčík, fosfor a flavonoidy. V kakau je obsaženo více než 800 různých látek. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) v roce 2012 vydal příznivý posudek ohledně pozitivního působení čokolády proti kardiovaskulárním nemocem.

Čokoláda rovněž kladně působí na naši paměť, je účinná proti arteriální hypertenzi či zánětům. Jedna švédská studie prokázala, že týdenní konzumace 50 gramů čokolády u žen o 15 procent snižuje riziko mozkové příhody.

Jiné výzkumy ukázaly, že pravidelná, ne však přílišná, konzumace čokolády snižuje riziko obezity. Její antioxidanty totiž regulují ukládání tuku a kompenzují kalorie, které s ní sníme. Musíme však dávat pozor na "zneužívání" čokolády. Tato pochoutka totiž často neobsahuje jen kakao, ale i tuk a cukr. Proto se doporučuje jíst raději černou čokoládu, v níž je více než 70 procent kakaa.

Podle jedné německé studie prováděné osm let na 20.000 lidí snižuje každodenní konzumace omezeného množství čokolády (7,4 gramu denně) o 48 procent riziko mrtvice a o 27 procent riziko infarktu. Účinek je ještě výraznější při denní konzumaci deseti až dvaceti gramů. Jiné výzkumy ukazují, že indiáni kmene Guna, kteří žijí v Panamě, vděčí za svou nízkou arteriální tenzi a nízkou úmrtnost na nemoci srdce a rakovinu svým kakaovým nápojům.

Vstupte do diskuze (1)
Google+ Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Nejzdravější potraviny světa? Tu nejlepší má doma každý, skoro nikdo ji…

21.08.2018 14:42 Jednou daná potravina škodí, jindy prospívá. Jednou je doporučeno jíst ji několikrát týdně, jindy…

Proč máme po alkoholu kocovinu? Naučte se pít tak, aby vás ráno nebolela…

21.08.2018 10:05 Třeštící hlava, sucho v ústech a neustávající pocit nevolnost. Kocovina je nepříjemná a každý kdo…

Jak poznat špatného lékaře? Sledujte tyto varovné příznaky

21.08.2018 08:41 Lékaři by vzhledem k náročnosti své profese měli být jedni z nejváženějších lidí nejen u nás, ale i…

Demokracie jako výsada lidí? V Africe hlasují i psi, naprosto unikátním…

20.08.2018 20:08 Ne všechna zvířata slepě následují vůdce smečky. Některá z nich se musí domluvit a dohodnout na…

Související:

Zprávy odjinud

Právě se děje

Další zprávy

Nejčtenější

reklama
reklama