Čokoláda je zlatý důl pro naše zdraví. Může ale být návyková jako droga?

Paříž - Čokoláda uvolňuje, zlepšuje náladu a stimuluje paměť. Stejně jako lékárníci v 18. století jsou milovníci čokolády přesvědčeni o jejich zdravotních účincích, které se teď experti snaží vědecky dokázat.

Přidejte svůj názor 1 komentář

Zdravé zuby

Jak drogy, tak čokoláda totiž v lidském mozku aktivují všechna centra odměny. "Čokoláda přispívá k uvolňování hormonu dopamin, který hraje roli při závislosti na nějaké látce," říká lékař a nutriční poradce Franck Senninger, jehož cituje francouzský deník Le Figaro.

Můžeme ale považovat závislost na čokoládě za stejně silnou jako závislost na nějaké droze? "Někteří lidé mají špatnou náladu, když nemají svou denní dávku čokolády, ale to je vše. Jestliže je pocit chybějící dávky čokolády velmi silný, jde nepochybně o mnohem závažnější poruchu v příjmu potravy," prohlašuje Senninger.

A pokud jde o údajné afrodiziakální účinky, čokoláda bohužel rozhodně váš sexuální život neobohatí. Tento mýtus má počátek v přítomnosti fenylethylaminu v čokoládě. "Tento hormon se sice vylučuje při orgasmu, ale nevyvolává jej," upozorňuje lékař.

Čokoláda obsahuje vitaminy B1 a B2, polyfenoly, hořčík, fosfor a flavonoidy. V kakau je obsaženo více než 800 různých látek. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) v roce 2012 vydal příznivý posudek ohledně pozitivního působení čokolády proti kardiovaskulárním nemocem.

Čokoláda rovněž kladně působí na naši paměť, je účinná proti arteriální hypertenzi či zánětům. Jedna švédská studie prokázala, že týdenní konzumace 50 gramů čokolády u žen o 15 procent snižuje riziko mozkové příhody.

Jiné výzkumy ukázaly, že pravidelná, ne však přílišná, konzumace čokolády snižuje riziko obezity. Její antioxidanty totiž regulují ukládání tuku a kompenzují kalorie, které s ní sníme. Musíme však dávat pozor na "zneužívání" čokolády. Tato pochoutka totiž často neobsahuje jen kakao, ale i tuk a cukr. Proto se doporučuje jíst raději černou čokoládu, v níž je více než 70 procent kakaa.

Podle jedné německé studie prováděné osm let na 20.000 lidí snižuje každodenní konzumace omezeného množství čokolády (7,4 gramu denně) o 48 procent riziko mrtvice a o 27 procent riziko infarktu. Účinek je ještě výraznější při denní konzumaci deseti až dvaceti gramů. Jiné výzkumy ukazují, že indiáni kmene Guna, kteří žijí v Panamě, vděčí za svou nízkou arteriální tenzi a nízkou úmrtnost na nemoci srdce a rakovinu svým kakaovým nápojům.

Vstupte do diskuze (1)
Google+ Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Jsou ženy mrchy a hodní kluci je nezajímají? Vědci mají špatné zprávy

17.07.2018 20:23 Aktualizováno O ženách se často říkává, že jsou mrchy, a že je hodní kluci nepřitahují. Proto také většinou končí…

Sovětská okupace Česka? Brežněv byl proti, pak se ale něco změnilo

17.07.2018 12:58 Jméno bývalého sovětského vůdce Leonida Brežněva, který se narodil 19. prosince 1906, je nejvíce…

Chcete být pro opačné pohlaví atraktivnější? Vědci zveřejnili několik triků

15.07.2018 15:41 Aktualizováno Ať už jsme zadaní, nebo ne, kvůli ostatním chceme vypadat atraktivně. Jak ukazují různé průzkumy…

Jak vznikají alkoholici? Vědci našli překvapivou odpověď

15.07.2018 12:46 Čím více reklamy na alkoholické nápoje vidí děti a mladí lidé v televizi, tím více je konzumují.…

Související:

Zprávy odjinud

Právě se děje

Další zprávy

Nejčtenější

reklama
reklama