Nenechte se zmást chutí. Hořké potraviny umí ochránit naše zdraví

Řím - Díky komerčnímu výběru, křížení mezi druhy a metodám přeměny potravin hořká chuť téměř vymizela z našich stolů. Podle lékařů je to ale na škodu. Hořká jídla jsou totiž zdravá právě proto, že jsou "toxická".

Přidejte svůj názor

Ilustrační foto

Co se stalo se starými grapefruity, z nichž jsme vymačkávali natrpklou šťávu, takže mnohé z nás přešla chuť jíst dále? Do supermarketů jsou dodávány červené grapefruity, které nejsou tak kyselé. Rajská jablíčka dnes obsahují asi dvěstěkrát méně své původně výrazné chuti a průmysl při přípravě ovocných džusů odstraňuje z plodů substance, které vyvolávají hořkou chuť.

Sladké je symbolem okamžité energie, slané slouží organismu k tomu, aby mohl fungovat, zatímco hořkost je varovným signálem, abychom potravinu nejedli. Mnohé přirozené látky s trpkou chutí totiž vyrábějí rostliny jako pesticidy, aby odradily bakterie a hmyz. Bohužel právě tyto látky, které některým druhům zeleniny a ovoce dodávají hořkou chuť, jsou jejich tajemstvím: ve vysokých dávkách mohou být nebezpečné a člověk se vyvíjel tak, že rozpoznával nebezpečí, ale v malém množství jsou velmi vhodné k tomu, abychom si udrželi zdraví.

Hořké látky obsažené v citrusových plodech působí proti zánětům, brokolice, zelí a kapusta působí proti rakovině. Tytéž látky působící proti nádorům se nalézají v zeleném čaji a čisté kakao, červené víno a káva mohou mít příznivé účinky právě díky svým trpkým substancím.

"Fytonutrienty (živiny rostlinného původu, které se nacházejí v ovoci a zelenině) pomáhají předcházet nádorům, protože narušují buňky: jsou zdravé právě proto, že jsou toxické," uvádí epidemiolog Adam Drewnowski z Univerzity Johnse Hopkinse v Baltimoru, který studoval protinádorové působení zeleného čaje, brokolice a červeného vína u silných kuřáků.

Mohli bychom namítnout, že tím, jak byla z rostlin odstraněna hořká chuť, vzrostla jejich spotřeba, především u dětí. "Potraviny rostlinného původu mají rovněž nízký energetický obsah, obsahují vlákninu, vitamín C, ale jejich ozdravný účinek klesá, jestliže z nich odstraníme hořké fytonutrienty: naším cílem budiž tedy dávat přednost méně sladkým druhům ovoce a zeleniny," říká Drewnowski

To není nemožné: káva a pivo se nám líbí, protože hořkou chuť přisuzujeme kofeinu a alkoholu, které chápeme jako odměnu. Tuto koncepci lze však aplikovat i na zdravější jídla. Nepříjemnou chuť můžeme spojovat s jinou, která nám vyhovuje, například doplňovat těstoviny kapustou nebo zelím. Můžeme si dopřát i aperitiv hořké chuti, který zvyšuje sekreci žaludečních šťáv a přispívá k trávení, abychom si tak zvykali na chuť, která není sladká.

Vstupte do diskuze
Google+ Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

V Egyptě byla objevena tisíce let stará keramická dílna

19.07.2018 21:13 Káhira - Archeologové v provincii Asuán na jihu Egypta objevili 4000 let starou keramickou dílnu. S…

BBC a policie budou platit. Zpěvák Cliff Richard vysoudil tučné odškodné

19.07.2018 07:59 Londýn - Britský zpěvák Cliff Richard (77) vysoudil odškodné 210.000 liber (téměř 12 milionů korun)…

Slavný tvůrce filmů o přírodě přiznal fobii. Toto zvíře ho děsí k smrti

19.07.2018 07:12 Hamburk - Slavný britský tvůrce přírodopisných filmů David Attenborough (92) v rozhovoru s německým…

Jak správně čistit prkénko od syrového masa? Nikdy na něj nepoužívejte…

18.07.2018 22:30 Aktualizováno Fakt, že ze syrového masa můžeme chytit různé nemoci, je dlouho znám. I proto řada z nás pravidelně…

Související:

Zprávy odjinud

Právě se děje

Další zprávy

Nejčtenější

reklama
reklama