Co udělá tučná strava s mozkem? Nová studie poodhalila tajemství

Řím - Šasopis Nature Communications zveřejnil závěry studie, který zjišťovala účinky stravy na mozek za předpokladu, že nevyvážená strava může nejen vyvolat hromadění tuku a rozvoj rezistence vůči inzulinu, ale že se také může odrazit na fungování nervového systému.

Přidejte svůj názor 2 komentáře

Ilustrační foto

Co jíme a kolik toho sníme, může ovlivňovat funkci mozku. Dokazují to některé studie na zvířatech, u kterých se v důsledku kaloricky vydatné stravy rozvíjí odolnost vůči inzulinu. Buňky se pak stávají méně citlivé, což je charakteristickým rysem cukrovky. Ale jak strava dokáže ovlivňovat mozek, není zcela jasné.

Závoj tajemství nad jedním z mechanismů, jímž strava bohatá na tuky může ovlivnit schopnost učení a paměť, poodhalila studie italských vědců pod vedením Claudia Grassiho z Katolické univerzity v Římě. "Některé výzkumy ukazují, že poruchy metabolismu, jako jsou ty, které pozorujeme při cukrovce druhého typu a obezitě, poznamenávají i kognitivní funkce," říká Grassi, kterého cituje italský deník La Repubblica.

Proto Grassi se svým týmem provedl sérii analýz, ať už pokud jde o molekulární biologii, metabolismus a chování, na některých myších. Jedna skupina dostávala běžnou stravu a sloužila jako kontrolní vzorek, těm ve druhé skupině byla předkládána strava s vysokým obsahem tuků. Pozornost vědců se soustředila hlavně na hipokampus, který hraje významnou roli při krátkodobém uchovávání informací a při prostorové orientaci.

"Chtěli jsme na zvířatech vytvořit stav metabolické poruchy podobné cukrovce a pozorovat, jak se to bude projevovat na nervové soustavě," vysvětluje Grassi. Tímto způsobem se vědcům podařilo osvětlit mechanismus působení konzumace tuků na zdraví mozku.

Vědci především pozorovali, že strava bohatá na tuky, zejména pak na palmový olej obsahující kyselinu palmitovou, určuje v mozku vývoj rezistence vůči inzulinu. "Ve skutečnosti to není jen kyselina palmitová, totéž se děje s kyselinou olejovou. My jsme se ale soustředili na tu první, protože jsme věděli, že může být hlavním činitelem přímo ovlivňujícím synapse, spojení dvou neuronů sloužící k předávání vzruchů v mozku," uvádí Grassi.

Zároveň se zvyšováním kyseliny palmitové vědci pozorovali takzvanou palmitoylaci, čili připojování mastné kyseliny k některým proteinům, zvláště k receptoru pro glutamát. Glutamát používají buňky nervového systému ke komunikaci.

V případě stravy bohaté na tuky brání pozměnění receptoru pro glutamát jeho funkci. V podstatě jde o to, že se při takové stravě narušuje jeden z mechanismů, které koordinují aktivitu mozku a zajišťují správnou komunikaci mezi buňkami. Při výzkumu ale vědci také pozorovali, jak mohou být změny způsobené stravou potlačeny.

"Jestliže podáváme nosní sprej, který při stravě bohaté na tuky blokuje palmitoylaci receptoru, nepozorujeme modifikace způsobené vysokým obsahem tuků a zároveň se nám daří zachovat kognitivní schopnosti zvířat," říká Grassi. Výzkum podle něho pomohl lépe pochopit vztah výživy a kognitivních funkcí.

Vstupte do diskuze (2)
Google+ Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Demokracie jako výsada lidí? V Africe hlasují i psi, naprosto unikátním…

20.08.2018 20:08 Ne všechna zvířata slepě následují vůdce smečky. Některá z nich se musí domluvit a dohodnout na…

Můžeme snít ve spánku pavouka?

20.08.2018 17:20 Může se nám stát, že ve spánku sníme pavouka? Kolikrát se během života tímto způsobem nakrmíme…

Proč volíme Babiše nebo Kalouska? Podle vědců nás obelhává náš vlastní…

20.08.2018 14:04 Zažili jsme to před pár měsíci a na podzim nás to čeká znovu. Předvolební kampaň. Facebookové…

Rozpoutala MeToo, sama čelila obvinění. Herečka zneužila mladého kolegu

20.08.2018 09:54 New York - Italská herečka Asia Argentová (42), která rozpoutala kampaň #MeToo, se sama ocitla v…

Související:

Zprávy odjinud

Právě se děje

Další zprávy

Nejčtenější

reklama
reklama