Pozor na otravu. Opravdu víte, které potraviny se nesmí jíst syrové?

Řím - Italský deník Corriere della Sera upozorňuje na potraviny, které se nesmí jít syrové, protože obsahují toxické látky. Že se vejce jedí tepelně zpracovaná, je všeobecně známo. Méně lidí už ale ví, že rizikové jsou například i syrové brambory či fazole.

Přidejte svůj názor

Ilustrační foto

První plodinou, kterou nikdy nesmíme jíst syrovou, jsou brambory, protože obsahují nestravitelné amidy. Kdybyste je snědli syrové, trpěli byste nadýmáním a nežádoucími trávicími účinky. Jestliže jsou brambory po delší dobu skladovány v teple a vlhku, vzniká v nich solanin, který může způsobit otravu.

"Solanin je neurotoxická látka obsažená v malém množství ve všech lilkovitých rostlinách, ale především v naklíčených nebo nazelenalých bramborách, proto je zapotřebí je důkladně oloupat, důkladně uvařit a nejíst jich mnoho," uvádí Stefano Erzegovesi, expert na psychiatrii a výživu při Centru pro poruchy příjmu potravy nemocnice Svatého Rafaela.

Maniok je sice velmi bohatý na vitamíny a minerály, ale tato plodina typická pro Jižní Ameriku v sobě skrývá škodlivou látku v podobě kyanogenních glykosidů v listech a kořenech. Proto musí být maniok vždy dobře uvařen poté, co byl důkladně omyt a oloupán. "Lepší je snad tuto plodinu nejíst vůbec, protože to není produkt naší země," říká Erzegovesi.

Červené fazole jsou bohaté na vlákninu a antioxidanty a jsou považovány za zdravou plodinu. To ovšem v případě, že jsou uvařené po dobu nejméně deseti minut. Kdybychom je jedli syrové, pak by toxin fytohemaglutinin, který obsahují, mohl mít ničivé účinky na žaludek a na střeva a měli bychom příznaky podobající se otravě jídlem.

Když hovoříme o syrovém mléku, máme na mysli to, které přichází přímo od krávy, ale které je mnohem méně bezpečné než to, které je pasterizováno. Tím se zničí škodlivé bakterie, jako jsou bakterie escherichia coli a salmonela. Syrové mléko s sebou nese stopadesátkrát větší riziko vzniku chorob z potravin než další mléčné výrobky.

Hořké mandle na rozdíl od sladkých obsahují nebezpečnou kombinaci kyseliny kyanaté a vody. Naštěstí je stačí povařit, abychom se tomuto nebezpečí vyhnuli. "Sníme-li dvě tři hořké mandle, nemusíme se nijak znepokojovat, protože smrtící dávka je více než 50 mandlí," vysvětluje Erzegovesi.

Jak již bylo řečeno u brambor, také syrové lilky, především mladé a sklizené před počátkem zralosti, obsahují solanin, který vyvolává žaludeční a střevní potíže. Abychom se otrávili, potřebovali bychom k tomu pytel syrových lilků, ale proč riskovat, když je stačí tepelně upravit?

Tepelně zpracovat je třeba i mouku, která může obsahovat patogenní látky, jako je escherichia coli. "Ve skutečnosti je výskyt bakterie escherichia coli v dobře skladované mouce vzácný, ale nebezpečí tkví v amidech rezistentních vůči trávení, které mohou způsobit nadmutí a žaludeční nevolnost," zdůrazňuje lékař.

Vstupte do diskuze
Google+ Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Chcete být pro opačné pohlaví atraktivnější? Vědci zveřejnili několik triků

15.07.2018 15:41 Aktualizováno Ať už jsme zadaní, nebo ne, kvůli ostatním chceme vypadat atraktivně. Jak ukazují různé průzkumy…

Jak vznikají alkoholici? Vědci našli překvapivou odpověď

15.07.2018 12:46 Čím více reklamy na alkoholické nápoje vidí děti a mladí lidé v televizi, tím více je konzumují.…

Ničivá pivní potopa? Londýn zasáhla před 200 lety neobvyklá tragédie

15.07.2018 09:01 Aktualizováno Dne 16. října roku 1814 došlo v londýnském pivovaru Meux and Company k tragédii, která vyústila v…

Každodenní práce původců aneb jaké je to provázet na památkách?

15.07.2018 07:05 Každý z nás jistě někdy navštívil nějaký hrad a zámek, popřípadě přírodní památku v podobě jeskyně.…

Související:

Zprávy odjinud

Právě se děje

Další zprávy

Nejčtenější

reklama
reklama