Občasné hladovění prospívá zdraví? Vědci zjistili něco nečekaného

Řím - Přerušovaný půst se setkává se stále větší pozorností a mnozí si ho zvolili jako cestu k dosažení tělesné i duševní výkonnosti. Mnohé výzkumy totiž naznačují, že může prospívat našemu zdraví.

Přidejte svůj názor

Ilustrační foto

Studie realizované na myších vysvětlují, že dokonce i mozek může mít užitek z občasného vynechání jídla. Tělo při půstu vstupuje do stavu "zachování života" a zvyšuje se funkčnost mozku, píše italský deník Corriere della Sera.

Podle Marka Mattsona, šéfa laboratoře neurověd z amerického Národního ústavu pro výzkum stárnutí, zbývá ověřit, zda takové mechanismy probíhají i u člověka a zda přerušovaný půst může přispět k lepší práci mozku.

Myši byly krmeny jen v některých dnech. Ukázalo se, že se u nich vytvářel větší počet neuronů a větší počet synapsí, tedy spojů mezi nervovými buňkami, a tím se zlepšovala schopnost učení, paměti a mozková aktivita vůbec. Je tomu tak proto, že za deset až 14 hodin hladovění se vyčerpají energetické rezervy glykogenu, zásobního polysacharidu v těle živočichů, a organismus proto musí čerpat energii z tuků nalézajících se v tukových buňkách.

Tuky se přeměňují na ketony, molekuly stimulující aktivitu a růst neuronů. Proto má půst pozitivní vliv na kognitivní schopnosti. Podle Mattsona je pravděpodobné, že stejně tak je tomu i u člověka, protože metabolické cesty jsou stejné.

Mattson, který už 35 let nesnídá a získává svůj denní přísun kalorií jen v rozmezí šesti hodin za den, zdůrazňuje, že pozitivní účinky půstu vyplývají z evoluce našeho druhu. "Po většinu naší historie jsme určitě nejedli třikrát denně a mezi tím nějakou tu přesnídávku. Náš organismus se vyvíjel tak, aby vydržel období s nedostatkem potravy. U myší vede hladovění k účinnější mentální funkci a k větší pozornosti a jeho účinky trvají jeden nebo dva týdny. Jestliže jíme méně, nevede to k témuž účinku. Když konzumujeme tři jídla za den, byť s nižším množstvím kalorií, obnovují se vždy energetické rezervy. A tak i když jsme třeba šest hodin bez jídla, nevede to k žádnému zvýšení ketonů, k němuž dochází jedině tehdy, když tělo spotřebovává tuky jako zdroj energie," vysvětluje Mattson.

Vstupte do diskuze
Google+ Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

V Egyptě byla objevena tisíce let stará keramická dílna

19.07.2018 21:13 Káhira - Archeologové v provincii Asuán na jihu Egypta objevili 4000 let starou keramickou dílnu. S…

BBC a policie budou platit. Zpěvák Cliff Richard vysoudil tučné odškodné

19.07.2018 07:59 Londýn - Britský zpěvák Cliff Richard (77) vysoudil odškodné 210.000 liber (téměř 12 milionů korun)…

Slavný tvůrce filmů o přírodě přiznal fobii. Toto zvíře ho děsí k smrti

19.07.2018 07:12 Hamburk - Slavný britský tvůrce přírodopisných filmů David Attenborough (92) v rozhovoru s německým…

Jak správně čistit prkénko od syrového masa? Nikdy na něj nepoužívejte…

18.07.2018 22:30 Aktualizováno Fakt, že ze syrového masa můžeme chytit různé nemoci, je dlouho znám. I proto řada z nás pravidelně…

Související:

Zprávy odjinud

Právě se děje

Další zprávy

Nejčtenější

reklama
reklama