Výzva i pro otrlé gurmány: Dali byste si zmrzlinu s příchutí vepřového?

Paříž - Dva francouzští farmáři přišli s revolučním gastronomickým výtvorem, který bude výzvou i pro ty nejdobrodružnější gurmány - zmrzlinou s příchutí vepřového bůčku, k níž je inspirovala tradiční francouzská pomazánka rillette. Patrice Riauté s manželkou Catherine z Parcé-sur-Sarthe v severozápadní Francii tvrdí, že jejich nová galská zmrzlina rillette je už nyní hitem mezi místními obyvateli a například jídelna místní školy si objednala 500 porcí této růžové mražené pochoutky, napsal list The Daily Telegraph.

Přidejte svůj názor

Zmrzlina, která se nikdy nerozpustí?

Farmářský pár původně vymyslel nezvyklou příchuť zmrzliny jako malý žertík na lokální festival Printemps des Rillettes (jaro s rillettes), který se každoročně pořádá na počest místní speciality, jež připomíná paštiku, a pravidelně se během něj vyhlašují nejlepší produkty.

"Podívali jsme se na pravidla soutěže a řekli jsme si: 'A proč ne zmrzlinu s příchutí rillette?'" tvrdí pan Riauté.

Pro novátorský přístup ale měli ještě jeden, dosti naléhavější důvod. Na francouzské mléčné farmáře v posledních letech těžce dolehla mléčná krize, která snížila jejich příjmy ze surového mléka. A proto se manželé rozhodli myslet netradičně a vytvořit produkt, který by jim zvýšil zisky.

"Poslední tři nebo čtyři roky nás opravdu hodně trápí mléčná krize. A teď jsme našli novou inspiraci, jak zhodnotit svou profesi," řekl pan Riauté.

Pokud mléko zpracují na zmrzlinu, je zisk o více než třetinu vyšší, než když pošlou mléko distributorovi. Pár nyní nabízí přes 80 různých příchutí zmrzliny; tu s příchutí rillette začal odebírat i místní supermarket a dvě restaurace.

"Zdá se, že to funguje," řekla paní Riautéová. "Lidem evidentně chutná, protože je z ní výrazně cítit rillette." Podle jejího manžela je zmrzlina velmi lehká. "Lidé jsou příjemně překvapení. Sice nejprve váhají, jestli ji mají ochutnat, ale jakmile to zkusí, okamžitě jim zachutná." Zmrzlinu dělají z rillette, cukru, vajec a mléka, a nejlépe prý chutná s aperitivem.

Rillette se tradičně připravuje z jemně nasekaného bůčku nebo tučnějšího plecka, které se pomalu vaří v sádle, než se zpracuje na pastu. Existují také alternativy připravované z kachního či králičího masa, z lososa nebo tuňáka.

Vstupte do diskuze
Google+ Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Chcete být pro opačné pohlaví atraktivnější? Vědci zveřejnili několik triků

15.07.2018 15:41 Aktualizováno Ať už jsme zadaní, nebo ne, kvůli ostatním chceme vypadat atraktivně. Jak ukazují různé průzkumy…

Jak vznikají alkoholici? Vědci našli překvapivou odpověď

15.07.2018 12:46 Čím více reklamy na alkoholické nápoje vidí děti a mladí lidé v televizi, tím více je konzumují.…

Ničivá pivní potopa? Londýn zasáhla před 200 lety neobvyklá tragédie

15.07.2018 09:01 Aktualizováno Dne 16. října roku 1814 došlo v londýnském pivovaru Meux and Company k tragédii, která vyústila v…

Každodenní práce původců aneb jaké je to provázet na památkách?

15.07.2018 07:05 Každý z nás jistě někdy navštívil nějaký hrad a zámek, popřípadě přírodní památku v podobě jeskyně.…

Související:

Zprávy odjinud

Právě se děje

Další zprávy

Nejčtenější

reklama
reklama