Zázračný zázvor? Nepomáhá jen v kuchyni, dokonce zachraňuje životy

Zázvor je po celém světě znám jako koření a v některých zemích bývá nazýván všelékem. Vědci zjistili, že zázvor funguje jako léčba proti zvracení, které je příčinou dehydratace a smrtí v rozvojové části světa.

Přidejte svůj názor

věda

Vědci hodnotily účinky zázvoru u dětí s vážnou gastroenteritidou. Zjistili, že u dětí od 1 do 10 roku s touto nemocí, kterým byl podáván zázvor se snížil počet epizod zvracení u 20 procent. 

Pediatrička Roberto Berni Canani, která výzkum vedla, uvedla, že tato zjištění mohou potenciálně zachránit životy po celém světě a zázvor se tak může stát účinným prostředkem k léčení gastroenteritidy. Jde o zánět střev a žaludku, který je způsobený infekčními bakteriemi, včetně salmonely a rotaviru v potravinách a vodě. 

Onemocnění je doprovázeno průjmy a zvracením, při kterých dochází k dehydrataci. Pacient má také problém s přijímáním potravin i léků. To může být vážné v případě malých dětí nebo u starších osob.

Akutní gastroenteritida celosvětově zabije každý rok asi 1,34 milionu dětí, což je asi 15 procent všech dětských úmrtí. "Akutní gastroenteritida je stále jednou z největších příčin smrti u dětí žijících v rozvojových zemích," uvedl doktorka Berni Canani, která přiznala, že zázvor by mohl být v boji s touto nemocí účinný. 

"Předpokládáme, že výsledky budou mít velký vliv na budoucí klinickou praxi a na poradenství poskytované rodičům při léčbě akutní gastroenteritidy a mohly by potenciálně zachránit životy v celé Evropě a na celém světě," uvedla Canani. 

V Evropě je sice úmrtnost na tuto nemoc nízká, ale způsobuje 87 tisíc hospitalizací ročně. Zázvor má protizánětlivé účinky a může způsobit tzv. antiemetický účinek. Dalším krokem bude zjistit, zda se tyto účinky projevují i u dětí, které netrpí akutní gastroenteritidou. 

Klinická studie zahrnovala 140 dětí z okolí Neapole a byly jim podávány kapky se zázvorovým výtažkem. "Čerstvý kořenový nebo sušený zázvor může obsahovat stejné účinné složky a může být používán k aromatizaci potravin a nápojů." doplnila Canani. 

Vstupte do diskuze
Google+ Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Nejzdravější potraviny světa? Tu nejlepší má doma každý, skoro nikdo ji…

21.08.2018 14:42 Jednou daná potravina škodí, jindy prospívá. Jednou je doporučeno jíst ji několikrát týdně, jindy…

Proč máme po alkoholu kocovinu? Naučte se pít tak, aby vás ráno nebolela…

21.08.2018 10:05 Třeštící hlava, sucho v ústech a neustávající pocit nevolnost. Kocovina je nepříjemná a každý kdo…

Jak poznat špatného lékaře? Sledujte tyto varovné příznaky

21.08.2018 08:41 Lékaři by vzhledem k náročnosti své profese měli být jedni z nejváženějších lidí nejen u nás, ale i…

Demokracie jako výsada lidí? V Africe hlasují i psi, naprosto unikátním…

20.08.2018 20:08 Ne všechna zvířata slepě následují vůdce smečky. Některá z nich se musí domluvit a dohodnout na…

Související:

Zprávy odjinud

Právě se děje

Další zprávy

Nejčtenější

reklama
reklama