Jak vypadá nejodpornější jídlo světa? Zvrací z něj i ti, kteří ho milují

Na světě existuje bohatý seznam jídel, která by se mnozí zdráhali jíst, včetně smažených kukel bourců morušového nebo živých chobotniček, které se při jídle snaží přisát chapadly na gurmánovo patro. Ale kvašený rejnok z ostrova Heuksan,který je plný moči, je všechny trumfne, napsal The New York Times.

Přidejte svůj názor

Kvašený rejnok, údajně nejvíce páchnoucí jídlo světa. Maso je díky jeho unikátnímu systému vylučování prosáklé močí

Krom nejkurióznějšího jídla je tato ryba známá místně jako hongo také zdaleka nejvíc páchnoucím pokrmem, na jaký se dá v Asii narazit. Ti, kdo ji milují, i ti, kterým se z ní zvedá žaludek, popisují její pach jako to, co se line za slunečného dne z venkovní latríny.

Nejčastěji se podává v podobě proužků sašimi a znalci oceňují výpary čpavku, které se z masa uvolňují - někdy jsou tak silné, až se z nich konzumentovi kroutí ústa a zvrací.

"Myslel jsem si, že tohle mohou jíst jen šílenci," řekl Pak Če-i, osmačtyřicetiletý marketingový ředitel. "Ale je to stejné jako třeba páchnoucí modrý sýr; jakmile si ho zamilujete, nic ho nemůže nahradit," dodal.

"Nechápu, kdo by na světě byl ochotný zaplatit v restauraci za shnilou rybu, která smrdí jako neumytý veřejný záchodek," vrtí hlavou Pakův nejbližší přítel Hu Un.

I ti, kdo na exotickou chuť rejnoka nedají dopustit, přiznávají, že za svou lásku k tomuto pokrmu platí jistou společenskou daň. Například jízda metrem cestou z restaurace může kolem gurmána, který si pochutnal na rybě hongo, vytvořit prázdné místo, zatímco ho spolucestující, kteří se od něj odtáhli, častují podezíravými a káravými pohledy.

Majitelé restaurací, které se na hongo specializují, zákazníkům nabízejí, že jim saka před jídlem uzavřou do igelitových obalů a po jídle je postříkají deodorantem.

"Už jsem jedl psa i brouky, ale tohle bylo nejnáročnější jídlo, jaké jsem kdy pozřel," svěřil se Joe McPherson, americký zakladatel korejského jídelního blogu ZenKimchi, který se stal samozvaným velvyslancem korejské kuchyně. "Připadal jsem si, jako bych olizoval pisoár."

Obyvatelé ostrova Heuksan uvádějí, že rejnok si původně získal oblibu díky jedné biologické zvláštnosti. V dobách před vznikem chladniček rybáři zjistili, že hongo je jediná ryba, kterou mohou dopravit na 100 kilometrů vzdálenou pevninu bez nutnosti nasolování. Rejnok nemá močový měchýř a moč vylučuje kůží. Jak kvasí, vylučuje čpavek, který brání masu, aby se zkazilo.

Vstupte do diskuze
Google+ Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

BBC a policie budou platit. Zpěvák Cliff Richard vysoudil tučné odškodné

19.07.2018 07:59 Londýn - Britský zpěvák Cliff Richard (77) vysoudil odškodné 210.000 liber (téměř 12 milionů korun)…

Slavný tvůrce filmů o přírodě přiznal fobii. Toto zvíře ho děsí k smrti

19.07.2018 07:12 Hamburk - Slavný britský tvůrce přírodopisných filmů David Attenborough (92) v rozhovoru s německým…

Jak správně čistit prkénko od syrového masa? Nikdy na něj nepoužívejte…

18.07.2018 22:30 Aktualizováno Fakt, že ze syrového masa můžeme chytit různé nemoci, je dlouho znám. I proto řada z nás pravidelně…

Stalinovo temné tajemství? Odmítl vyměnit syna za nacistického generála

18.07.2018 21:28 Syn známého sovětského vůdce Josifa Vissarionoviče Stalina Jakov zemřel v německém zajetí v roce…

Související:

Zprávy odjinud

Právě se děje

Další zprávy

Nejčtenější

reklama
reklama